2 Ocak 2012 Pazartesi

Coppertone Gunes Koruyucu

Merhabalar,

Cilt bakiminin cok cok onemli ama en cok atlanan asamasi gunes koruyucu. Size onerebilecegim guzel bir marka Coppertone.


Hani yaslarimiz ilerledikce yuzumuzde ellerimizde kahverengi lekeler olusur, biz de 'ya iste yas ilerleyince oluyor oyle tabi' diye kendimizi avuturuz ya. Iste o lekeler yasimiz ilerlediginden degil gunes koruyucu kullanmadigimizdan olusur. Yazin altina bayila bayila yatip tavuk gibi kizarmak istedigimiz cok sevdigimiz gunes, ultraviole diye bilinen UVA, UVB ve UVC zararli isinlarini yayar. UVC ozon tabakasi tarafindan daha yer yuzune inmeden emilir dolayisiyla bizi cok da ilgilendirmez (tabi ozon tabakamiz daha da incelmeye devam etmezse).

UVA isinlari uzun dalga boylari olan isinlardir ve cildin en derin tabakalarina kadar islerler. Bu isinlar erken yaslanmaya, kirisikliklara hatta katarakt gibi goz hastaliklarina ve hatta DNA yapimizi (dolayisiyla genlerimizi) degistirerek cilt kanserine neden olur. Bronzlasmak isteyen bayanlarin 'tanning' salonu dedigimiz salonlara gittiginde meydana gelen olay da bu sekildedir: cilde UVA isinlari verilir, cilt DNA'sinin zarar gordugunu farkedip rengini karartarak DNA'yi korumaya calisir. Sonuc harika bronzlukta bir ten ve cildin en derinlerine isleyerek DNA'mizla oynamis UVA isinlari. UVB isinlari kisa dalga boylari olan isinlardir ve cildin daha cok en ust tabakasina zarar verirler. Gunes yaniklari buna en guzel ornektir. Kizarikliklar ve kara lekeler de.

Gunes, gunesli hava dinlemez, yagmurlu hava dinlemez hatta karli hava da dinlemez ve gunduz saatleri boyunca her an isinlarini yeryuzune yayar. Yani cildimizi gun boyu yaz yada kis demeden gunesten korumak durumundayiz. Cok ic karartici oldu bu yazi farkindayim. Ama hic telasa luzum yok. Cok kolay bir aliskanlik hem gunesin tadini cikarmamiza hem de kendimizi korumamiza yardimci olur. Gunes koruyucu (SPF-sun protection factor) kullanmak!  

Sabah yuzumuzu yikadik, nazikce kuruladik havlumuzla ve hemen sonrasinda gunes koruyucumuzu uyguluyoruz. Evet aynen bu sirayla. Sonrasinda nemlendiricimizi uyguluyoruz. Once nemlendirici sonra gunes koruyucu degil! Cunku gunes koruyucu ancak temiz ve uzerinde baska birsey olmayan cilde tutunabilir. Once nemlendirici surup sonra gunes koruyucu surmeye calisirsaniz hicbir etkisi olmayacaktir. Gunes koruyucumuzu en az 30 faktor olacak sekilde secmeliyiz. Ben kis mevsiminde SPF 30 yazin SPF 70 kullaniyorum.

Urune gelirsek, hos bir urun ve yuzunuzu beyaz renkli birakmiyor. Kolayca emiliyor ve yag icermiyor. Ben bircok marka denedim ancak tekrar tekrar aldigim tek urun bu oldu. Belki ilerde daha guzel bir urunle karsilasirim kim bilir ancak o zamana kadar bu gunes koruyucu en yakin arkadasim. 6 dolar urun fiyati. Turkiye'de eczanelerde bulabilirsiniz.Bu urunun tek negatif yani gozlerinizi yasartabiliyor olmasi gunun sonuna dogru. Bu, sanirim bir sekilde urunun zaman icinde alin bolgesinden goz cevresine olan yolculuguyla ilgili. Ancak durum budur ve bazi kisileri rahatsiz ettigi dogrudur ben de dahil.

Unutmadan ekleyelim biraz ugrastirici ancak gunes koruyucunuzu 2-3 saatte bir yenilemelisiniz. Hepinize bol gunesli guzel gunler. 

Sevgiler!

8 yorum:

  1. bu markanın amblemine bayılıyorum :D

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar :) güneş koruyucuyu nemlendiriciden önce sürüyorum bunu biliyordum da direk cilde yazdin ya kafam karıştı. Çünkü ben tonik de kullaniyorum. Yika, tonikle, koruyucu sür şeklinde. Doğru mu sorayım dedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tonik kullanabilirsin tatlim cunku tonik icerigi ciltten neredeyse %100 ucan/uzaklasan bir urun.Tonikde problem yok. Ben tonik kullanmadigimdan dusunemeyip yazmamisim herhalde. Bahsettigin icin cok tesekkurler!

      Sil
  3. Rica ederim ne demek:) yazilarini zevkle okuyorum. Bir de şimdi hangisinde olduğunu bilmediğim ama aklima takilan bir şey daha var. Clinique markasi ile ilgili hassas olmadigindan bahsetmistin. Ben onun yagli ciltler için olan setini aldim. Allahtan deneme boyu:) temizleyicisi cidden sadece köpüruyor. Icerikleri yazmiyordu. Ama nemlendiricisini sevdim yagli değil kolay emiliyor. Devam edip etmemekte kararsiz kaldim bi sorayim dedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o seti bayagi kullanmistim. Yil 2007 sanirim :) O zamanlar pek bilmiyordum. Simdiki aklim olsa kullanmazdim tabi. Insanlar cok seviyor o nemlendiriciyi. Ozellikle o nemlendiricinin jel olanini da yapmislar yagli ciltler icin. Basit bir nemlendirici. Baska bir secenegin yoksa kullan derim.

      Hucrelerle iletisim kuran (cell-communicating ingredients), antioksidan iceren ve cevresel etkilerden bizi koruyan o kadar cok nemlendirici var ki piyasada, insan sadece nemlendiren bir sey yerine ayni zamanda cildi tedavi eden, kolajen ureten, yaslanmayi minimize eden bir nemlendirici kullanmali diye dusunuyorum sahsen.

      Sil
  4. Aman Allahim neler varmiş :) şu sivilceler yazi dizisinde bunlardan bahsetmismiydin? Bahsettiysen orayi bir daha dikkatlice okuyum. Çünkü şu anda la roche posay tolarein flude aldim. Memnun muyum? Hayir. Çünkü gayet parlak bırakıyor yüzümü. o bitmeden de yenisini almak istemiyorum. Yaziyorsa ancak yeni bir nemlendiriciye ihtiyacim olunca tekrar okurum yoksa unutuyorum :) ama yazmadiysan birkaç marka ve ürün önerebilir misin? Tabi Türkiye de de satışı olan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet cok fazla sey var degil mi :) Sanirim nemlendiriciler yazimda bahsetmistim. Yorum kismini da okursan yazida kacirdigim seyleri soran okuyucular verdigim yanitlarda da faydali bir iki sey cikabilir :) Aklinda olan nemlendiricinin adini su websitesinden bulup icerigi iyi mi (best), kotu mu (poor), yoksa orta derecede mi (average) bakabilirsin: http://www.paulaschoice.com/beautypedia-skin-care-reviews/brands/

      Sil