24 Kasım 2013 Pazar

Sivilceler ve Temizleyiciler Vol.1

Merhabalar,

Icimizden bilmedigimiz kufurleri bile ettiren kucuk nur toplarimizdan bahsedecegim bugun. Konuya ilham Sherfinka'm ile yeni bir yaslanma karsiti kreme baslamamiz oldu. Instagrama yolladigi bir fotonun altina bir dunya cilt sorusu sorulunca yazimizi yazalim bildiklerimizi paylasalim dedik. Bu yazi serisini temizleyiciler, tonikler, nemlendiriciler, derin izler ve lekeler, tedaviler vb. seklinde sira sira yazacagim cunku bu konuda paylasmak istedigim cok bilgi var ve sizi upuzun tek bir yaziyla sikmak istemiyorum. Hadi bakalim. Kips.

Ben 11 yasimdan beri sivilcenin her turlusuyle kanka olmus bir insanim. Muhendislik konusunda 2 yuksek lisans yaptim ama sanirim cilt konusunda daha cok sey biliyorum. Malesef su an bildiklerimi  zamaninda bilmeyisim yuzunden agir bedeller odedim. Bedelleri odedikce daha cok calistim bu konuya, daha cok sey ogrendim. Sanirim her methodu, tedaviyi, cilt bakim ve ilac markasini denedim. Bu yazi serisinde sizinle ise yarayanlari ve yaramayanlari paylasacagim. 

Oncelikle sivilce yeryuzunde tedavisi olmayan nadir hastaliklardan biri, kanser ve aids gibi, ki o konularda bile ilerleme kaydediliyor son zamanlarda. Ancak sivilce hakkinda pek bir gelisme yok. Cunku cogunlukla genetik kodumuzun yol actigi bir hastalik. Sadece kontrol altinda tutmayi amacliyor tip dunyasi da.

Simdi yas 11 tek tuk sivilcem oluyor. Gozeneklerim -genetik loto bana cikmis- hep aciklar ve cildim yagli. Ortaokuldaki cok bilmis sinif arkadasim Nazan (evet adini da verdim, hih) diyor ki 'gozlerin ve kaslarin cok guzel ayni Tarkan'a benziyosuuuuun. Senin goz ve kaslarina sahip olmak isterdim ama cildini istemezdim.' ???Lan??? Kaba sey! Neyse. Durum boyle. Cildimin normal olmadigi ortada. Ama cok da kafayi takmiorum cunku cidden cok da kotu degil gibi geliyor bana. Sonra liseye basliyorum. Ogreniyorum ki takma adim ergen'mis. Anlam veremiyorum neden ki hepimiz genciz hepimiz ergeniz diyorum digerlerini bana ispitleyen arkadasa. Ama senin sivilcelerin oldugu icin diyor. Aman Allah'im! Daha ilerleyen yillarda neler duymadim neler. Insanlara gore dunyanin en guzel kiziymisim ama su cildim de olmasaymis. Iltifat mi kufur mu belli degil. Bende de ne rahatlik varmis yine pek kafama takmiyorum o siralar. Aklim fikrim ders, nasil en yuksek puani alirim deneme sinavinda. Agir manyakmisim o ayri :) Neyse. Sonra universiteye basliyorum. Baska bir sehir, herkes giyinip susleniyor, her ay baba, dede, amca para gonderiyor. Ilk gun hepsini harca sonraki 29 gun makarna ye sorun degil. Cilt bakimi benim yavastan icimi giciklamaya basliyor. Deniyorum, en pahalisindan en ucuzuna herseyi deniyorum. 

En net hatirladigim Vichy ve Avene'di, ki guzel markalar yanlis anlasilmasin. ABD'de cok yaygin olmadiklarindan cok kullanmiyorum ancak hala arada bir ozellikle termal sularini kullanirim. Ama mesela Clinique'i kesinlikle tavsiye etmiyorum. Hani su 3'lu setleri satilir. Pembe renkli olani ve yesil renkli olani vardir. O setlerden kac kutu bitirdim bilmiyorum. Cahildim dunyanin rengine kandim o zamanlar. Halbuki, bildigin bulasik deterjani bile daha hassasmis. 

Olay su ki sivilce varken cilde cok ama cok nazik davranmak lazim cunku zaten yorgun ve kirmizi zaten sinirli, anlam veremiyor neden oluyor bunlar diye. Aklini karistirmamak lazim cildin. pH degeri 5.5 olan urunler kullanmak lazim. Cunku bu asit degeri cildimizin normalde oldugu deger ve bakterilerin kolayca halay cekmesine izin vermiyor. Ne kadar bazikse cilt, bakterilere hava o kadar ilkbahar, yaz. Bunu dusununce keske kucukken Sebamed'e daha cok sans verseydim diyorum. Tamam simdiki urun cesidi yoktu TR'de ancak Sebamed hep vardi. Tutturdu birileri Sebamed tuy cikariyormus yuzde diye korktum kullanmadim. Be salak sivilce cikcagina tuy ciksin ki Sebamed kullanmasan da tuy cikiyor zaten. Tuysuz insan mi olur? Seni ayri tutuyorum Adriana Lima sen bir meleksin. Sebamed serisinin olayi tum urunlerin 5.5 pH degerinde olmasi ve cok hassas olmalari. Ben de su siralar gece makyajimi Sebamed'in bebekler icin formule edilmis jeliyle cikariyorum. Islak mendilimle ilk temizlemeyi yapip, Biodermayla ustunden gectikten sonra. 

Ha bu arada sabun ve icinde sabun olan seyler asla kullanilmamali, buna Sebamed'in sabunu da dahil. Kopuren kopuk kopuk olan temizleyiciler asla kullanilmamali. Birseyin kopurmesi icin o seyin bazik olmasi lazim yani 5.5'i birak 8'den yuksek olacak yani hosgeldiniz bakteriler. Bakteri diyip duruyorum cunku herkeste bakteri olmasina ragmen normal insanda bu bakteriler sorun cikarmaz pasa pasa yasar olurler. Ancak sivilceye megilli insanlarda bu bakteriler gozeneklere girer. Gozeneklere sikisir cunku sivilceli insanda zaten olu derilerin vucuttan atilma hizi normalden yavastir. Cilt hizla olur ama vucut o olu cildi atamaz dolayisiyla sivilce ve tikaniklik yapar. Bakteriler buralara sikistiginda bunu goren vucut bi terslik oldugunu sanip yardima beyaz hucreleri gonderir. O aynaya pirt diye patlattigin ve iltihap dedigin sey aslinda vucudun seni korumasi icin gonderdigi cici seyler cogunlukla. Sivilce vucudun kendi kendine saldirma yani auto-immune hastaliklari altinda gorulebilir bu nedenle. Sonuc olarak bu bakterilerin urememesi, uremelerinin kontrol altina alinmasi ya da cildin surekli olu derilerden arindirilmasi gerekir ki sivilce olusmadan cozebilelim sorunu. 

Bu nedenle Benzol Peroksit (BP) denen herkesin taptigi sey aslinda cidden ise yarayan bir seydir. BP bakterilerin direnc kazanmasini onler ve onlari oldurur. Bu iyi birseydir. Yani siz antibiyotik bir krem kullanirsiniz ve bakteriler 1 ay sonra o kremle nasil bas edecegini bulur ve mutasyon gecirip daha da canavarlasarak hayatlarina devam ederler. Siz de sorarsiniz saf saf ya antibiyotik iyi geliyordu yine sivilce basti neden acaba. Iste bu yuzden. BP olunca bakteriler mutant ninja kaplumbaga olamazlar. O yuzden antibiyotik tedavisine ek olarak genelde BP de verilir. 2'sinin birlikte kullaniminin cok daha verimli sonuclar verdigini tip makalelerinden okuyabilirsiniz. Ben genelde herseyi ABD hukumetinin tip makale veritabanindan okuyarak ogreniyorum. Bazi arkadaslar bu BP'yi krem olarak kullanir, gece surer ince bi tabaka ve sabah uyanir ki yuzu daha iyi. Cok guzel ancak ben tavsiye etmiyorum. BP cok agir bir urundur ve cildi erken yaslandirir. Heryeri de beyaza boyar. Ne gerek var. Arastirmalar 20 saniye boyunca icinde BP olan bir yuz yikama jeliyle yuzunu yikarsan 3 hafta sonra bakteri sayisinda %98 azalim olacagini ortaya koymus. Ben acikcasi bu yolu seciyorum BP konusunda. Su an Clean& Clear markasinin 10% BP iceren yuz yikama jelini kullaniyorum. Ancak icinde mentol oldugundan doktorumdan farkli bir urun satin alacagim haftaya. Mentol cildi tahris eden bir madde ve sivilceler tahrisi hic sevmez. BP cildimi cok kurutuyo yeaaaa diyenler icin bir mujdem var. Mujde. Nemlendirici diye birsey cikmis. Duydun mu?

Eskiden kullandigim BP kremlerine birer ornek:


Doktorlarin da kesinlikle katildigi nokta su: yuzunu gunde 2 kez temizlemelisin ve bunu hassas urunlerle nazikce yapmalisin. Doktorlarin ABD'de tavsiye ettigi temizleyicilerden biri Cetaphil digeri de CeraVe. Bunlar basit temizleyiciler. Zaten sonucta zifir temizlemiyoruz yuzumuzu temizliyoruz. Basit birsey yeterli olacaktir. Ancak ozellikle bayanlarin dikkat etmesi gereken sey su: makyaj temizligi. Sadece gunes koruyucu da olsa, full makyaj da olsa gece o temizlenecek. Hem de ilk katman makyaj yada gunes koruyucu olacagindan once makyaj temizlenecek sonra cilt temizlenecek. Toplamda 2 kez temizlik soz konusu. Bioderma kullananlar pamuk bembeyaz kalana kadar yuzlerini temizlemeliler sonra temizleme jelleriyle ciltlerini en az 90 saniye masaj yaparak yikamalilar. Makyaj temizleme mendili kullananlar icin kotu haber; malesef o mendil herseyi cikarmiyor. O yuzden jelinizle 2 kez yikamalisiniz. Ben makyajimi temizledigimi sanip sadece 1 kez yikadigim bir kis haftasi omrumun en kotu sivilce patlamasini yasadim ve bu olay geride derin izler birakti. Ruhumda degil yani yuzumde diyorum. Derin diyorum. O zaman yeni aldigim fondotenim Estee Lauder Double Wear'a baslamistim ve ne kadar yogun/agir bi fondoten oldugunu kestirememistim. Cikardim, temizim zannederek birkac gun gecirdim ve cene bolgem savas alanina dondu. Sonrasinda derin izler birakarak gectiler. Kesinlikle ciddiye alinmali temizlik. Cildinizi gece temizlediginiz surece her turlu makyaj urununu kullanabilirsiniz aslinda. Yok su makyaj urunu sivilce yapti (birkac silikonlu urun disinda) cok da gecerli bir soylem degil aslinda. O sivilce yapan sizin makyaji cikarmayi bilmeyisinizdir. Sorry bacilarim agir konustum :)

GECE Temizleme Rutinim 

Once bir temizleme mendili kullaniyorum. Gecmiste kullandiklarimdan bazilari soyle:


Bugunlerde kullandigim marka Neutrogena ancak icinde alkol oldugundan ilerde bir daha almayi dusunmuyorum. Alkol cildi tahris eden kimyasallardan.



Sonrasinda Bioderma ile ustunden geciyorum. Goz makyajimi ne mendille ne de Bioderma ile temizliyorum. Onun sirasi gelecek :) 


Sonra suyla yuzumu islatip Sebamed ile ilk temizligimi yapiyorum. Elimde o foto olmadigindan vucut icin kullanilan su urunun fotosunu koydum bi fikir versin diye :)



Sonrasinda goz cevremi H20+ markasinin suyla aktive olan jeliyle temizliyorum. Bu sekilde pamukla gozlerimi cekistirmemis oluyorum. Bu jelden biraz alip islak goze uygulayinca tum makyaj akip gidiyor. 



Makyaj temizligi sonrasinda BP iceren bir jelle cilt temizligi yapiyorum. Su siralar bu urunu kullaniyorum ancak doktor randevum sonrasi degisecek ve daha nazik bir urune gececegim. Alirken icinde mentol oldugunu farketmemisim :( Mentol cildi tahris edebilen bir baska kimyasal.



GUNDUZ Temizleme Rutinim 

Cok basit, cunku gunduz uyaninca ciltte biraz yag disinda cok birsey yok. Hava kirliligi etkisi yok, makyaj yok, gunes koruyucu yok. Isimiz kolay. Basit bir temizleyici. Sebamed olabilir. Ancak ben Cetaphil seviyorum. Hic vaktim yoksa da sadece Bioderma ile temizliyorum. Dusta yuzumu cok suya sokmamayi tercih ediyorum. Nerdeyse hic islatmamaya calisiyorum cunku hem cok sicak su cilde iyi gelmiyor hem de sampuanlarin bazik degerleri cok yuksek, kopuruyorlar :) Hic isim olmaz :) 


Temizlik rutinim bu sekilde. Ilerleyen gunlerde tonik, nemlendirme, iz tedavisi vb. konularla devam edecegim. Ayni markalari bulmanizin zor olacagini biliyorum bu nedenle size marka isminden cok olayin mantigini aciklamak istedim ki kendi butcenize gore saglikli bir secim yapin. 

Neler dusundugunuzu ve sorularinizi benimle paylasin, elimden geldigince yanitlamaya calisayim. 

Sevgiler!

21 yorum:

  1. bugüne kadar okuduğum en bilgilendirici yazı olmuş sivilceleriyle yıllardır mücadele içinde olan biri olarak yanlış yaptığım bir kaç nokta fark ettim) teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  2. yazını çok beğendim a dan z ye herşeyi anlatmışsın sivilce hakkında. ergenlik dönemini okurken aaa aynı ben:)) diye güldüm. ben bi dönem tedavi de gördüm o dönem cildim süper oldu ama hamilelik döneminde cildimi yeterince koruyamadığım için sivlce hatta sivilce lekeleriyle yaşamaya başladım. şu anda cildimde çıkan sivilce sayısı az ama lekeler her adim yüzüm sivilceliymiş gibi bir imaj yaratıyo. soranlara o sivilce değil leke diyorum sanki ne farkedecekse:)) 1,5 ay önce tekrar tedaviye başladım 4 haftalık antibiyotik hap, 1 hafta fucidin, 4-6 hafta da BP içren bir krem tedavisi. temizleme jeli olarak bioderma sebium jel, nemlendirici bioderma sensibio light(yüzümde hassasiyet çok fazla olduğu için) bu ürünler hakkında düşüncen nedir ve clean&clear ile cetaphilin hassas ciltlerde nasıl bir etkisi var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oncelikle gecmis olsun tatlim :) Sivilcen cok yoksa keske antibiyotige baslamasaydin. Agiz yoluyla alinan antibiyotik vucudun iyi florasini (yani sindirime, bosaltima yardim eden iyi bakterileri) de kotusuyle birlikte olduruyor. Ama madem baslamissin o halde her gun ev yapimi yogurt yemeni oneririm onumuzdeki sene boyunca. Vucuduna probiyotik almis olur dengeni tekrar kurarsin. Lekelerin icin yapabilecegin en guzel sey her gun gunes koruyucu kullanmam olur. yaz kis demeden. Lekeler hicbirsey yapmasak bile 2 yil icinde kayboluyorlar ancak gunes koruyucu bu donguyu hizlandirip yeni lekelerin cikmamasini sagliyor. Ayrica bulabilirsen ve butcen uygunsa rutinine c vitamini iceren bir serum yani antioksidan ekleyebilirsin ki bunlari hep ayrintili anlatacagim diger yazilarda. Cetaphil hassas ciltleri yormuyor yipratmiyor o yuzden cok tercih ediliyor. Clean&Clear beni biraz korkuttu icinden mentol cikmasiyla. Onun yerine senin su an kullandigin Bioderma serisine devam ederdim ben olsam. Umarim sorularina yanit verebilmisimdir.

      Sil
  3. Yağlı ciltler hakkında okuduğum en mantıklı yazı.Bir an dermatoloji journal'ı okuyorum sandım Nazan olmasaydı :)) Cidden çok güzel yazı olmuş ellerine sağlık.Benim cildim karma ama kendisi kurutan sabun içeriklere uyuz olur. Cetaphil gibi yumuşak temizleyicilerle daha iyi anlaşıyor cildim.Amerikan pazarından gözümü karartıp bi gün alıcam valla bi gelemedi bizim marketlere şu ürün...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim benim cok sagol Denizim :) Amerikan pazari diye yerler mi var TR'de? Kaca satiliyor Cetaphil orda? Burda sanirim 15 dolar buyuk boyu ama indirim filan denk getirip 2 sini 20 dolara alabiliyorsun. Benim cildim de Cetaphili cok seviyor. Simdi onun daha iyisi var diyorlar CeraVe onu denicem :) ehuehe :)

      Sil
    2. Sıhhıye'de bi pasajın içinde var Amerikan pazarı. Epeyce de bişiler vardı vitrinlerinde :) Cetaphil'in devasa boylusunu orda gördüydüm.Ama orjinal mi tam emin olamıyorum.Oralara sık sık yolum düşüor fiyatını mutlaka sorucam ;) CeraVe ile ilgili yorumlarını ileride bekliorum ;)

      Sil
    3. Kesinlikle bir sure kullanayim yazarim tatlim :)

      Sil
  4. Harika bir yazı olmuş bu! :) 31 yaşında sivilce ve leke sorunlu bir tip olduğum için çok ilgimi çekti bu yazı, çok da faydalı oldu gerçekten ama takıldığım tek nokta, jel ve benzeri köpüren ürünler önermiyor olman. Bu yazı sayesinde anladım ki sivilcelerim kullandığım jeller yüzünden geçmek bilmiyor :) Ben nedense yüzümü köpürtmeden o makyajın temizlendiğine inandıramıyorum kendimi :) özellikle fondöten ve pudra gibi makyaj ürünleri çıkmıcakmış gibi geliyor yüzümden ama sanırım senin taktiğinle temizlemeye alışmalıyım. Hangi doktora gittiysem de zaten hiç jel önermiyorlardı :/ Laf dinlesem ne güzel olcakmıştı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende de ayni his vardi eskiden sanki ne kadar kopururse o kadar derinden temizliyor gibi :) Ama sonrasinda cildim oyle kuru kaliyordu ki gulumsemek bile zor geliyordu ki benim cildim yaglidir. Ordan anlamaliydim birseylerin ters gittigini :) BIr dene bakalim umarim iyi gelir tatlim! Cok tesekkur ederim ayrica okudugun icin. Ha bir de doktorlar sunu bunu yapma diyorlar, cok guzel, ama bir de nedenini aciklasalar soz dinlemeye daha yatkin olucaz yoksa insan bildigini okumaya devam ediyor. Eminim doktorun sana anlatsaydi tane tane sebep sonuc iliskisini aklina yatardi.

      Sil
    2. Aynen öyle :) çok teşekkürler tekrar ;)

      Sil
  5. Öncelikle merhaba! :) Blogunu Sherfinka'nın yazısından görerek buldum. Harika bir yazı olmuş kesinlikle! Yazı dilin, esprilerin, verdiğin bilgiler çok çokk güzel, çok beğendim. Ellerine sağlık.
    Yazında Sebamed'in iyi bir marka olduğunu söylemişsin ki ben de öyle düşünüyordum zaten. Daha önce cleansing barını kullanmıştım. Ama şu 5,5 olayını hiç bilmiyordum. Yazını okuduktan sonra hemen internetten birkaç ürüne baktım almak için. Yalnız aklımın karıştığı bir nokta var. Sebamed temizleme köpüğü ve cleansing barı almayı düşündüm ama köpüren ürünleri tavsiye etmemişsin 5,5in üstünde oluyorlarmış diye. Fakat internet sitesinde iki ürün içinde ph değeri 5,5 yazıyor. Cleansin barın içinde de sabun içermediği yazıyor. Gönlüm internet sitesine güven al diyor ama aklım Kozmetik Denizkızı'na güven alma diyor :)))) Ne yapsam ki ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba tatlim :) Hosgeldin. Cok tesekkur ederim oncelikle. Sabun icermiyorsa cleansing bari alabilirsin bence. Ben eskiden sabun icermiyor diye Clinique bar kullanmistim ama cok da memnun kalmadim. Sebamed denemedim bar olarak. Barlari cok ic acici bulmuyorum kedimin tuyleri filan birseyler mutlaka yapisiyor ustlerine :/ Temizleme kopugu de 5.5 olmasi cok guzel ancak kopuren seyler bazen hassas ciltleri kurutmakla kalmiyor ki nemlendirici o olayi yatistirabilir ama reaksiyon gostermelerine sebep olabiliyor. Birseyin kopurmesi icin icinde illa ki ekstra sert kimyasallar koyduklarini okumustum. Bunu tam ifade edememissem ozur. Eger cildin cok hassassa alma derim kopuren seyleri ama yagliysa ve tum yaglardan arindirsin yikadigimda gicir gicir ses gelsin diyorsan dene istersen. Ben ABD'de Sebamed cok nadir bulabildigimden her turlu urununu deneyemedim. Ama denediklerim arasinda yukaridaki vucut jelini yuzumde bile kullandigimda hic sorun olmadi makyaji bile akitti gozlerimin onunde tertemiz yapti resmen. O yuzden guveniyorum. Sadece kopurenler ve bar seklinde olanlar biraz korkutuyor. Madem hem ph'ini duzgun tutup hem kopurtmusler sen de o tarz bir temizlikten hoslaniyorsun dene istersen :) Umarim yardimci olmustur biraz? :)

      Sil
    2. Zaten daha öne cleansing barı kullanmıştım ve memnun kalmıştım. Köpüğe gelecek olursak cildim kuruluğa karşı hassas değil açıkçası sivilceye karşı hassas :)) Yani kuruluk yapacağını sanmıyorum, öyle bir şey olursa da kullanmayı bırakırım tabi. O tarz bir temizliği seviyorum ama köpürenlere karşı hemen bir ön yargı oluştu işte :) Cevap verdiğin için çok teşekkür ederim, tabi ki yardımcı oldun! Gözümü karartıp köpüğü de bir deneyeceğim umarım dedikleri gibi ph 5,5tir. Sevgiler :)

      Sil
    3. Rica ederim :) Kullandiktan sonra sevip sevmedigini paylasir misin bizimle rica etsem :) Sevgiler!

      Sil
  6. Yazınızı tek solukta okudum..Çok detaylı ve net bir anlatım olmuş..Tamda ihtiyacım olduğu bir dönemde ilaç gibi geldi bana..son zamanlarda cildim tam anlamıyla çoştu(27 yaşında tekrar ergenliğe dönüş yaptım:) yaklaşık 1 aydır kiehl's rare earth pore serisinin jelini ve toniğini kullandım baktım bi gelişme olmadı aslında fena ürünler değil ama ihtiyacıma yönelik değildi diyelim..la roche posay effaclar duo 'nun methini çok duydum onuda kullanmaya başladım ama yine tam olarak yeterli gelmedi..
    Baktım olacak gibi değil geçmiş zamanlardaki dr. tecrübelerime dayanarak sabah akşam imex sabunla yıkıyorum cildimi(ph 5,5 ) sonrasında skinoren krem sürüyorum 15 dk bekledikten sonrada güneş koruyucu ile sabah rutinimi tamamlıyorum..akşamada bioderma ile yüzümü silip imexle yıkıyorum effaclar duo ile nemlendirip yatmaya yakın skinoren sürüyorum.
    Sonuç ne olacak merakla bekliyorum..Sizin öneriniz, tavsiyenin var mıdır acaba??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Merve'cim. Oncelikle tesekkurler. Gunes kremi suruyorum dedigin noktadan itibaren zaten gonlume taht kurdun :) Cogu insan onemini cok kavrayamiyor malesef gunes koruyucunun. Cilt bakimi rutinindeki her urunu sahsen denemedim ancak asamalarin benimkine cok benziyor. Ben ekstra goz kremi, gunes koruyucu ustune ayrica bir nemlendirici ve geceleri de retin-a kullaniyorum. Eger cildinin sorunu cok agir degilse sanirim bu rutinin harika olacaktir. Ancak inatci bir problemle karsi karsiyaysan (benimki gibi yillardir suren) o halde gece retin-a (bir tur a vitamini turevi) ekleyip sorunu cildin en derininden halledip ustune bir de yaslanmaya karsi onlem almis olursun. O noktaya gelirsen ki umarim gelmezsin korkmadan retin-a hakkinda konus derim doktorunla. Insanlar ABD'de bu kremi sirf kirisiklik icin bile taparcasina kullaniyorlar ki sivilce icin kullanan da cok ama cok fazla. Bu konuyu yazacagim mutlaka takipte kal! Umarim yardimci olmustur. Ama rutinini ve bilincliligini takdir ettim <3

      Sil
    2. Merve ayrica aklima gelmisken, doktorumun onerisiyle benim 2 ayri temizleyici kullandigimi soylemek isterim. Geceleri hafif bir temizleme jeli kullaniyorum en basitinden. Gunduzleri icinde benzol peroksit (BP) olan bir temizleyici kullaniyorum. Cunku akne bakterisinin olmesine yardim ediyor bu rutin. Icinde 5% BP olan bir urun ekleyebilirsin sabah ya da aksam rutinine. Cildini biraz kurutabilir ancak inan onemli degil. Arastirmalar 3 haftada BP iceren temizleme jellerinin akne kremleriyle birlikte calisarak % 90lara kadar sivilcelerde azalma yaptiklarini soyluyor. Bu asamayi ekleyebilirsin! Hic de zor ve masrafli olmaz bence denemeye deger! Keske ben yillar once ekleseymisim diyorum su an. Herseyi denemistim ancak ayri ayri denemistim. Birlikte etkilerinin artabilecegi aklima gelmemisti zamaninda :/

      Sil
    3. Canim simdi baktim La Roche Posay Effaclar Duo'nun icinde zaten BP varmis hem de 5.5 :) Super o halde. Bence en az 1-2 ay bu sekilde git. Kitaba uyan bir rutin yakalamissin gibi gorunuyor. Umarim ve nerdeyse eminim cok ise yarayacak ama yaramazsa da secenekler tukenmis degil. Sakin uzulme :) Bize haber verirsen cok sevinirim nasil gittigini :)

      Sil
    4. Cevabın için çok teşekkür ederim..İçimi rahatlattın..Aynen devam ediyorum o zaman..Yazılarını merakla bekliyorum..Takipteyim :))

      Sil