6 Mayıs 2014 Salı

Sivilceler ve Lekeler Vol.5

Merhabalar,

Sivilceler serisi istek almaya devam ettigi icin yeni bir yaziyla dondum. Sivilce izleri lekeler ve derin izler olarak 2'ye ayriliyor. 

1. Lekeler yani yuzeysel izler: Bir onceki Peelingler yazimda anlattigim sekilde bu tarz lekeler, 8% AHA iceren glikolik asit peelingleri ile tedavi edilir. Olu hucreleri atan ve yenilenmeyi hizlandiran peelingler lekelerin hizla yok olmasini saglar. Ancak diyelim ki peeling bulamadiniz ya da butceniz el vermedi, o lekeler kendi basina yine gececektir. Merak etmeyin. Peeling yaptiginizda 1 yilda gececekken peeling yapmiyorsaniz 2 yilda iyilesecektir. Ama illa ki iyilesecektir. Tabi ki bir sartla! GUNES KORUYUCU! 

Yillardir kullandigim Shiseido! Yag icinde birakmiyor ve suya dayanikli. Beyaz renk vermiyor. Makyaj altina harika!

Boyun bolgem icin ABD'de cok ucuz olmasi nedeniyle c vitaminli The Body Shop urununu kullaniyorum.

Gunes koruyucu kullanmak lekelerin gunes gorup iyice koyulasmasini onler. Leke zaten koyulasmis ve hassas cilt dokularidir. Gunes gordugunde kendini korumak icin careyi daha da koyulasmakta bulur. Daha da koyulasmak demek o lekenin iyilesmesini daha da zorlastirmak demektir, hatta bazen imkansizlastirmaktir. Lekeli hucreler en cok nazik olunmasi gereken en hassas hucrelerdir. Bebekler gibi dusunmeliyiz. Gunesten yaz, kis, evin icinde, evin disinda farketmez mutlaka gunes koruyucu ile korunmalari gerekir. Bu kismi tekrar etmek istiyorum. Disarda kar yagiyor olsa, yagmur yagiyor olsa, zombi apocalips olsa yine de gunes koruyucu surulmelidir. Disardayken her 2-3 saate bir gunes koruyucu yenilenmelidir. Ya evin icindeysek diye sordun duydum hanim kiz! Evin 4 duvar arasi bir zindan degilse ve ufacikta olsa bir penceresi varsa bile gunes koruyucu surmek zorundasin. Hele ki camasir asmaya balkona cikiyorsan yandin. O spf surulecek. En az 15 faktor oneriliyor genelde ancak ben en az 30 faktor kullaniyorum. 

Evde ya da gunluk hayatta ici antioksidan dolu olan renkli nemlendiricimi kullaniyorum SPF 30!

Tatillerde yanima aldigim antioksidan zengini SPF 50 gunes koruyucum! 2. tupum! Cok uzun zaman gidiyor!

2. Derin izler: Bu izler tedavisi en zor izlerdir malesef. Doktorlarin da dedigi gibi lazer bile yapilsa 100% normal insan yuzune donmek hayaldir. Hemen moral bozmayalim. Cunku benim de derin izlerim var(di) ve su an eskiye nazaran cok daha iyiler ve her gecen gun doluyor altlari. Yapmamiz gereken bu konuda gercekci davranmak ve bize en mantikli gelen yollarla tedaviye baslamak. Tek tek anlatacagim her secenegi elimden geldigince ve kendi tecrubelerim cercevesinde. 

a) Dermaroller: Bu urun ucunda kucucuk milimetrelik igneleri olan aletlerdir. Cin iskencesi araclarinaa benzerler ve doktor ofislerinde kullanilirlar. Cok cok yaygin olmamakla birlikte cok pahalidir doktor ofisinda yapildiginda. Bunu goren akilli bidiklar bu urunu piyasaya surmus, alin evinizde ucuza yapin diye urunu satmaya baslamislardir. Bu urun derinin altini yirtarak o tabakaya 'Sen yirtildin hemen kendini onar!' emri veriyor. Cildin yenilenmesi ve onarilmasi da kolajen gerektirdiginden cilt kolajen uretip derin sivilce izlerini doldurmaya basliyor. 

Cok agresif bir tedavi, cok riskli, insanoglu nerede duracagini bilemez, urunu nasil steril edecegini bilemez cogunlukla. Iltihap kapma riski var, cok bastirip kalici zarar verme riski var. Acili ve sonuclari yavas gorulen bir yontem. Ben tabi ki aldim ve uyguladim 1 yili askin bir sure boyunca. Kimseye kosun alin diyemem cunku dedigim gibi riskli. Ben iyice arastirip, okuyup, ogrenip risklere de razi olarak denedim ve bende ise yaradi. O derin izlerin alti doldu gercekten. Ama son zamanlarda hep daha korkutucu yazilar okuyorum bu aletle ilgili ve birakali 2 yil kadar oldu bu urunu sanirim. Sonuclar kalici.

Fotograf bulamadim su anda :( Tarihi gecen Dermaroller'larimi (birkac sefer kullanip degistirmek gerektiginden ve artik kullanimi biraktigimdan) cope atmadan fotografladigima eminim ancak bulamadim! 

b) Retin-A: Bu A vitamini turevi bir krem. Isotretin gibi isimlerle biliniyor ancak genel adi Retin-A. Bu kremi doktorumdan ben istedim. Cunku doktorum beni Rocutane diye bilinen ilaca baslatmak istemisti. 2. kez 2 ayri doktordan Rocutane tavsiyesi almama ragmen yine korkaklikla kabul etmedim. Sivilcem gitsin diye yillarca vucudumu oldurmek istemedim. Siz Rocutane kullaniyorsaniz saygi duyuyorum keske ben de cesaret edebilseydim ama edemedim. Bu krem Rocutane'in ayni icerikte olani ancak yuze suruleni.

ABD'deki doktorumun verdigi Retin-A kremim!

TR'den kendi basima alip henuz kullanmaya cesaret edemedigim yuksek dozlu Retin-A krem!

Neyse, konuya donersek ben doktorumdan Retin-a yazmasini istedim cunku bu krem hem yaslanmayi onluyor hem de cildin en alt tabakasina inip o tabakaya 'Hemen saglikli hucre uret terbiyesiz!' emri veriyor. Hucreler kulaktan kulaga bu emri birbirine iletiyor ve cilt en alttan baslayarak yenilenmeye basliyor. Bunlari ben uydurmuyorum sadece tip makalelerini basitlestirerek size aktariyorum. Iste efendime soyliim, ornegin bu krem ilk birkac ay yilan derisi gibi sizi soyabilir, pul pul yapabilir, ne makyaj yapabilirsiniz ne de sevgilinizi opebilirsiniz. Cilt hassas olur en ufak bir sevgili sakali batmasinda kipkirmizi olabilir. Ben gece uyurken burnumu kasimistim mesela, sabah uyandigimda hala aciyordu. Cildi cok hassaslastirir. Ve tabi ki ilk aylar en alt tabakalardan baslayarak sivilce patlak verebilir. Bunlarin hepsi kisiseldir kiminde olur kiminde olmaz. Sans! Kader! :) 

Ben 0.025% olan en dusuk dozla basladim. 6 ay oldu ve yuzum ve boynum ayni renge kavustu. Ilk kez bu kadar berrak. Yine sivilce olmuyor mu arada bir oluyor cunku regl oluyoruz, hormonlar halay cekiyor hep. Bunlar olur. Ancak cikan sivilce birkac gunde arkasina bakmadan kaciyor. Bu tedavideyken sivilcelerle oynamamak lazim izler kalici olabilir. Bu krem alttan kolajen urettiginden zamanla yillar icinde o derin izleri tek tek dolduruyor. Ben simdiden fark gorebiliyorum. Zaten lekeler gecince insan izlerin cok da fena durmadigini farkediyor zamanla. 

Bu tedavide, ornegin agda yapmak yasak. Neden? Cunku sen kremi kas kismina surmesen bile kas alan teyze oraya agdayi surdugunde cildin korku filmindeymissin gibi kadinin agdayi cekmesiyle cart diye yirtilir. Cildi hassaslastirdigini soylemistik, degil mi? Ornegin goz cevrene surmedin; goz cevresindeki kirisikliklarin iyilestigini goreceksin cunku senin kremi surdugun yerdeki hucreler goz cevresine kadar kulaktan kulaga haber gonderecekler! Ben sonuc goruyorum ve ABD'deki her kadin gibi omur boyu yaslanma karsiti (anti-aging bir bakim kremi) olarak kullanacaga benziyorum. Dozu 0.05%'e artirabilirim cunku en optimum konsantrasyon o diyor makaleler. Kimisi 0.1% olan en yuksek yuzdeyi kullaniyor ancak bilmiyorum bence cok agresif.

Bu urunu bezelye tanesinden fazla kullanmak cok tahris edici ve onerilmiyor. Daha fazla kullanmak daha iyi ya da hizli sonuc vermiyor aksine isleri kotulestiriyor. Ayrica yuz temizlendikten sonra 1 saat kadar kurumaya birakiliyor ve sonra bu urun suruluyor. Yoksa cok fazla tahris oluyor cilt. Hamileyken, emzirirken kullanmak yasak diger tum ilaclar gibi. Doktora danismadan lutfen kendi basiniza hareket etmeyin diye eklemek istiyorum. Ayrica gunes koruyucu! Gunes koruyucu! SPF! SPF!

c) Lazer: Bu kismi 'durumumuz yoktu okuyamadik' diyerek geciyorum. Hem cok cok pahali ABD'de $$$$ hem de cok riskli dendigi icin ve hala aktif akne (tek tuk de olsa) oldugundan lazer yaptirsam bile sonrasinda cikacak olan sivilceler bozacak sonuclari diye cok yanasmadim. Aranizda yaptirmis olan varsa asagida bizimle paylasin lutfen! 

Sonuc olarak en etkili yontemler bunlar. Sadece 8% AHA (glikolik peel) bile zamanla kolajen uretip derin izlerin altini doldurabiliyor diyor bilim dunyasi ama cok yavas. Yavas yavas! Biraz sabir isi biraz arastirma isi biraz da kisisel secenek. Ben simdilik Retin-A ile mutluyum. Ilerde bu fikrim degisebilir belki de degismez. Degisirse yazarim kiz! Korkma :) 

Ne olursa olsun ilk asama her zaman daha da kotuye gitmemek icin gunes koruyucu! 

Asagida tartisalim sorular varsa yanitlayayim.

Sevgiler!

19 yorum:

  1. "Hemen saglikli hucre uret terbiyesiz!" kısmında kahkaha attım :)))
    Ellerine sağlık harika bi yazı olmuş balım. Benimde çillerim ve güneş lekelerimle başım dertte ama bu yaz paraya kıyıp adam gibi 50 SPF'den aşağı olmayan yağlandırmayan bi güneş kremi alıcam valla kafaya koydum. Mevcut lekelerime bişi yapamam belki ama bari yenileri önleyeyim.He bu arada ergenlik döneminde bile çok az sivilcesi olan ben 3-4 günde bir sürekli olarak aynı lokasyonda ağrılı içi pis pis beyaz bişeler dolu sivilceler çıkartıom ve iyileşince senin tarif ettiğin yüzeysel izler kalıyor...doktora bitene kadar sanırım yüzüm mayın tarlasına dönücek böhüü :D pürüzsüz yanaklardan sevgiyle mıncırırım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni cillerinle severim bennn :) Ben de master yaparken ne cosmustu. Stres cok etkiliyor cidden balim. Al balim gunes kremini inan eski ciller gunesi gordukce kaliyorlar. Benim annem de cilli de. Duzenli kullansan her gun eminim azalma olur. Ayrica ciller cok tatli ya :)

      Sil
  2. Ben gunes koruyucu olarak sebamed almistim 50+ faktor. Yuzumde cok fazla tutunca alerji yapiyor kipkirmizi oluyorum. Kasiniyorum. Once makyaj temizleyiciyle ardindan gulsuyuyla temizliyorum. Ben gecen ay dermatologa gittim. Tetradox benzamycin ve sivex verdi. Hapi iki hafta kullandim. Internette herkes korkunc yorumlar yazmis ama bana acayip iyi geldi. Sonra gittigimde sivilcem yoktu benzamycin e devam etmemi soyledi bir de karisim verdi. Gul suyu ve alkol karisimimiymis. Cildimi dezenfekte etmek icin verdi sanirim. Estetisyenim de zaten alkol al cildini temizle demisti. Siz tahris eder demissiniz. Bloggerlar da hep alkolsuz urub kullaninca ben de uc gunde bir falan yapmaya basladim. Benim asil derdim sivilce degil. Yuzumde gunes lekeleri sivilce izleri var yuzeysel. Ayrica derin sivilce izi dolu yanaklarim. Onlara care ariyorum. Dcl in skin brightening complex i cilt rengini aciyormus. Ama 180tl olunca birine sormadan allmak istemedim. Onunla ilgili bir bilgin var mi? Bir de suan yoklar ama kucuk kucuk beyaz sivilce olcak da olamayan gibi gozuken yag bezelerim var. Onlara bir tavsiyen var mi? En kisa zamanda hem senin kremlerini hem de dcl i sormak icin tekrar dermatologa gidecegim. Yazilar cok basarili bayildim! Ama bence onceki butun yazilarin linkini koyun butun yazilara :) cok tesekkurler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam tatlim. Cildini tahris ediyor alerjik bir reaksiyona neden oluyor o gunes kremi belli ki bu da cildin iyice kizmasini sagliyor. Ben olsam baska bir urun denerdim. Neutrogena hassas ciltler icin olan gibi. Alkol ben olsam asla kullanmazdim tabi dr degilim. Burdaki dr'um da hayatta alkol onermez bana gerci. Gul suyunun da tibbi bir dayanagi yok neden onermis anlamadim. Sordugun ilaclarla ilgili tecrubem yok. Yag bezeleriyle problemi olan arkadasim sherfinka'nin bloguna gidip bahsedersen o sana cok bilgi verecektir.

      Sil
    2. Benim onerim yine ayni glikolik ya da salisilik peeling yapmam yonunde. Hem sivilceye hem lekelere hem derin izlere hem yag bezelerine tek cozum bu. Cildi yipratmayan bir gunes koruyucu ve temizleyici esliginde tabi ki :) Diger yazi linklerini zaman bulur bulmaz ekleyecegim cok haklisin. Tesekkurler!

      Sil
    3. Bir de dcl nedir tam bilmiyorum ama bence uzak dur. Cilt bakimini ne kadar basit tutarsan o kadar guzel. Istersen doktoruna retin-a sor yani isotretin. O herseyi cozup zaten cildin kendi rengi olan renge zamanla donduruyor. Peelingler de ayni isi yapiyor. Ikisinden birini secebilirsin. Fiyatlari daha uygun ayrica bilimsel olarak kanitlanmis tedaviler.

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. Ben de dahil bircok kisi yaz kis kullaniyor. Gunes koruyucu mutlaka kullanilacak ama. Gunesten de oldugunca kendini korursun birsey olacagini sanmiyorum. Ben bi tatile giderken bir iki hafta birakacagim sonra devam.

      Sil
  3. tam aradığım yazı dizisi seni canı gönülden tebrik ediyorum , teşekkür ediyorum :) daha önce söylemiştim cyrene %2 aha kullanmaya başlayalı 1 ay olacak nerdeyse ama çok ciddi bi etkisini görmedim acaba zamanla görürmüyüm bilmem.çene bölgemde tahrişten kaynaklı koyulaşma var açılır mı acep :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler tatlim :) Acilir kesinlikle ancak 2% zayif oldugundan daha sabirli olman lazim. Zamanla bir bakmissin hepsi duzelmis :)

      Sil
  4. Sivilceler ve lekeler yazi dizin cok basarili tebrik ederim. Yine yepyeni seyler ogrendim mesela dermarolleri ilk defa senden duydum. Youtube'dan videolarini izledim. Korku filmi gibi :-S soz konusu guzellikse kadinlar sinir tanimiyor...
    Bir sorum var. temizleyici, tonik, exfoliant, serum, nemlemdirici, gunes kremi... Bu kadar farkli bakim urunu kullanmak cok yorucu. Gunluk rutin cilt bakiminda bunlarin hepsini kullaniyor musun? Yoksa cildinin durumuna gore bazilarini eliyor musun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuba :) Sinir yok cidden guzellik soz konusu olunca takintili yaratiklariz :)

      Retin-a kullanmaya baslamadan once dediklerinin hepsini kullaniyordum cidden. Tatile gitmek olum oluyordu bin tane sey tasimak gerekiyordu. Valizde kiyafetten cok cilt bakim urunu oluyordu. Simdilerde sabah temizleyip gunes koruyucu geceleri makyaj temizleme retin-a ve goz kremi kullaniyorum. Yani exfoliant ve tonik hatta cok mecbur degilsem nemlendiriciyi yuzumde kullanmiyorum. Boynumu nemlendiriyorum ama :) Yani duruma gore diyelim. Ama retin-a cidden bircok asamayi elememi sagladi. Faydali olacaksa "gunluk cilt bakimi" yazisi yazmaya calisabilirim urun fotolariyla birlikte.

      Sil
    2. evet kesinlikle faydalı olacak ben isterim hemde çookkk :)

      Sil
    3. Tamam tatlim yapilacaklar listeme aldim :)

      Sil
  5. Eveet cok isterim. Takipteyim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam tatlim. Isler hafifler hafiflemez yaziyorum soz!

      Sil
  6. Huhuuu bu nasıl nasıll güzel bir yazıdır yahu.Okurken hem bilgilendim hem eğlendim:) İşte blogger dediğin böyle olur dedim içimden valla.
    Ahhh bu sivilceler zalım sivilceler.2 yıla aşkın süredir alayına saldırı düzenliyorlar cildime. Üstelik kistik ve ağrılılar. Dolayısıyla o sivilceler geçene kadar anam ağlıyor. Üstelik geçmeyi bırak bir de güzel leke o da yetmiyor akne scarları bırakıyor vicdansızlar. Yazını sevmemin diğer bir nedeni de benim de Reocotane tedavisini reddedip kendim savaşmam. Dermoroller tedavisini son zamanlarda sık duyar oldum. Bir de şu Retin a yı doktorumdan ısrarla isteyeceğim. Aklımda bir de Cyrene %2 Aha içeren toniği var.Bakalım o ne iş yapacak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar sicacik bir yorum olmus cok tesekkur ederim :) cok gecmis olsun. Ben hala retin-a ile devam ediyorum dozaji artirdim. Cokca kontrol altinda sivilceler. Lekeler dedigin gibi can sikici ama gunes koruyucu bayagi hizla yok ediyor bir de guze c vitaminli serum bulduk mu bizden iyisi olmaz :)

      Sil
    2. Dedigin gibi benim de sistik akneydi ve retin a gozlerinin yasina bakmiyor hizla eritiyor. Bazilari ozellikle ayin belli gunlerinde cosuyo ama napalim 😂 derin iz birakanlara ayrica gicigim ben de. Ilerde zengin olunca bi lazere gideriz artik 😂😘

      Sil