15 Aralık 2013 Pazar

Sivilceler ve Nemlendiriciler Vol.3

Merhabalar,

Toniklerden sonra nemlendiricilere geciyoruz. Dr. Neil Schultz cildimiz yagliysa nemlendirici kullanmasak da olabilecegini soyluyor ki ben de yillarca bu sekilde de yasadim. Ancak son zamanlarda duzenli olarak nemlendirici kullaniyorum ve sonuclardan da memnunum.

7 sene kadar col ikliminde yasadim ve cildim yagli diye bu surenin buyuk bir kisminda nemlendirici kullanmadim. Sonra deniz kenari bir sehre tasindim ve daha once Izmir'de yasadigimda oldugu gibi cildim ani bir iyilesme gosterdi. Ben de bunu okyanusun getirdigi havadaki nem miktarina yorarak nemlendirici kullanmaya basladim. Biliyorum hic bir bilimsel baglantisi olmayabilir ancak durum bu :) 

Cildim daha once de bahsettigim gibi yagli. Nemlendiriciye basladigimdan beri hersey daha sakin ve sorunsuz. Kullanmayi birakmayi dusunmuyorum simdilik. Tabi eklemek isterim ki bir tek urun hic bir sekilde tum cozumu saglamiyor sivilce kontrolunde! Ancak nemlendirmek, sakinlestirici ve iyilestirici ek bir asama olabilir.

Nemlendirici Secerken Dikkat Edilecekler:

1. Nemlendirici secerken icinde yag olmayan bir nemlendirici secmemiz sart. Yag iceren nemlendiriciler gozenekleri tikayarak sivilceye neden olabiliyor. Zaten yag ve nem farkli seyler. Ihtiyacimiz olan yag degil nem. Artik hemen hemen her markanin yagsiz nemlendiricisi var. 

2. Nemlendirici alirken bakacaginiz bir baska onemli kriter de hassas ciltler icin olanini secmek. Biliyorum hepimizin cildi hassas degil ancak hassas ciltler icin olanlarda bizi tahris edecek kimyasal orani cok daha az oluyor. Ornek: boyalar, alkol, parfum ya da yaglar (lavanta yagi vb.). Bu da herkes icin iyi birsey :)

TR'de kolay bulunamayabilecek bir urun ornegi: Cetaphil. 



TR'de cok kolaylikla bulunabilecek nemlendiricilerden biri Neutrogena'nin hassas ciltler icin olan nemlendiricisi ki ben de 2-3 sise bitirdim eskiden. 




Yanlis bilinen bir sehir efsanesi, cildimizi yikarken cok kurutursak cildimiz bu yuzden ekstra yag uretir ya da cok nemlendirirsek az yag uretir. Bu KESINLIKLE yanlis bir bilgi. Cildin yag ureten tabakasinda cildin dis katmaninda neler olup bittiginden haberdar olan bir sensor ya da mekanizma yok. Yag uretimi tamamen hormonlardan gelen emirlere bagli bir eylem. Biz cildi colde birakip kurutsak da tereyagina batirsak da bu icerdeki yag uretimini degistirmiyor. O yuzden cildinizin ihtiyaci varsa nemlendirin, kuruluk hissi yoksa da nemlendirmeyin.

Cok basit nemlendiriciler isimizi gorecektir. Cok pahali ya da cok kompleks bir urun satin almak zorunda degiliz. Ben bir cok markayi denedim zamanla. En pahalilar en iyi diye birsey yok aksine su an kullandigim 55 dolarlik Bobbi Brown bircok negatifligi barindiriyor. Bitirince basit bir nemlendiriciye donecegim ve bu CeraVe olacak muhtemelen. 

Su an kullandigim nemlendirici: Bobbi Brown Hydrating Face Cream. 


Aslinda pratikte cok memnunum. Sivilce yapmadigi gibi cok da guzel nemlendirdi. Ancak teoride agzi kapakli bir kutuda oldugundan urun her gun havayla temas halinde. Bu da bakteri olusumuna ve iyi maddelerin bozulumuna yol acabiliyor. Ikinci nokta ise lavanta gibi tahris edici maddeler barindiriyor olmasi. Gerci beni hic tahris etmedi, aksine skainlestirdi cildimi. Son olarak da hic bir yerinde yagsiz diye bir ibare gormedim. Ancak hayatima markanin denemek istedigim bircok urunuyle birlikte bir set halinde girdi ve Bobbi Brown markasini sevdigimden kullanmak istedim. Bitince yollarimizi ayiracagiz :) 

Bir sonraki yazi da gorusmek uzere! Sorulari ve yorumlari bekliyorum mutlaka :)

Sevgiler! 


17 yorum:

  1. Şu sıralar la roche posay effaclar duo kullanıyorum..herhangi bir olumsuzluğunu görmedim..makyaj altına matlaştrıcı bir ürün yada baz kullanıyor musunuz? varsa bir öneriniz alabilirim..Birde bazen fondotenime karıştırarak kullandığım the balm- balm shelter var onunda t bölgemi parlatması dışında olumsuz bir etkisiniz görmedim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yuz bazi olarak Hourglass Mineral Veil kullaniyorum tatlim. Cok pahali ancak cidden cok kaliteli bir urun ve cok uzun sure gidiyor. 2 boyyu var once kucuk boyunu alip denemistim sevecegimden emin olmak istemistim. Aninda matlastiriyor, icerigi cok temiz ve mineral bazli. Bir de kullanan herkes asik :) Demek ki uydurmuyorum cok para verdim diye cidden guzel bir urun :)

      Sil
  2. Ne güzel bir yazı olmuş. Cildim hassas kolay kolay her nemlendiriciden memnun kalamıyorum ne yazık ki. En kısa zamanda neutrogena yı deneyevegim..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler Ebru'cum :) Begenip begenmedigini bize de soyle e mi? :)

      Sil
  3. bu tarz kapaklı kavanozlu ürünleri bende sevmiyorum parmakla almakta hoş değil. lavanta yağının tahriş edebileceğini söylemişsin ama antiseptik olduğundan iyi gelir diye düşünüyordum ben şimdi sen tahriş edebilir deyince bilemedim. neden tahriş edeceğini düşünüyorsun? asit oranı mı yüksek acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Begum'cum bu lavanta yagi tarzi yaglarla ilgili tartismalar hep yapiliyor kimisi zararsiz diyor kimisi zararli diyor. Ancak benim okuduklarim ve tecrubelerim sonucu zararli diyenlere katiliyorum. Bu tarz yaglar hucreleri olduruyorlar ya da en iyi ihtimalle zarar veriyorlar hucrelere. Isiga cikinca hissedilen 'photosensitivity' denen hassasiyeti yaratiyorlar oksitlendiklerinde ki yuzumuze surer surmez oksitleniyorlar. Iclerinde agir 'fragrant' denen kokulu madde ozleri oluyor dogal olarak ve onlar da cildi tahris ediyor. Antibakteriyel ozellikte olabilirler cay agaci yagi da oyledir -ki ben de kullanmistim eskiden- ancak alip yuzune direk uygularsan ya kizarir ya deriyi kurutur pul pul doker. Bu yaglarin kullanimi genelde ya bir damla banyona koy ya da migrenin varsa 1 damla sakaklarina uygula seklinde aromaterapi hedeflidir. Cilt urunlerinde olmalari gereksiz ve zararli kanimca. Arastirmalar da saniyorum bu yonde. Ama emin olamiyorum. Bir de antibakteriyel bir sey kullanmak istersen zaten onun icin formule edilmis stabil guvenilir uzerinde arastirmalar deneyler yapilmis urunler mevcut; benzol peroksit ornegin.

      Sil
    2. Umarim biraz aciklayabilmisimdir benim neden tercih etmedigimi. Ancak doktorlardan da duydum cokca cunku birkac arastirma da gormustum. Ama sonucta kim gidip milyonlarca arastirma dolarini lavanta yagina yatiracak ki :) Belki o nedenle cok fazla makale de yoktur gerci derinlemesine arastirmadim. Birkac yerden okuyunca tercih etmemeye basladim. Sen ne dusunuyorsun bana yazarsan sevinirim :) Optummm!

      Sil
    3. canım çok güzel açıklamışsın çok teşekkür ederim.benzol peroksit kullandım ancak hiç bir etkisi olmadı bana. nötr kaldı yani. lavanta yağı,gül yağı,çay ağacı yağı vs var görmüşsün sende doğal ürün kullanacağız diye zararlı da bir şey yapmak istemem ki bu konuda seni çok araştırmacı buluyorum muhakkak güvendiğin birşey vardır diye düşünüyorum :) ben deneme yanılma metoduyla giden biriyim yağlı ciltlerin yağlı bir şey kullanmaları bana mantıksız gelir aslında ama hep okurum çay ağacı yağı veya lavanta yağı çok iyi geliyormuş vs diye. benim cildimde yer yer sivilcelenmeler var bütünsel etki eden ürünler sivilce bulunmayan bölgelerde hassasiyet ve kuruluğa neden oluyor. bende lokal ürünleri tercih ediyorum. keşke bir sonraki yazın sivilce kurutucu ürünlerle ilgili olsa :))

      Sil
    4. bu arada yorumları okuyunca bu yorumları bir mühendis yazıyor dedim kendi kendime:)) sonra baktım yukarıda yazıyormuş zaten mühendis diye :)) meslektaşmışız :))sevindim :))

      Sil
    5. Ben de deneye yanila yaptim cogu seyi :) Zaten kimine iyi gelen bazen sana hic iyi gelmiyor sasip kaliyorsun :) Sivilce kurutucu urun konusunu bir dusuneyim balim olur mu? Acaba insanlarin bilmedigi bir onerim olabilir mi diye. Topikal denen kremler en iyisi senin icin sanirim madem yer yer sivilcelenme var. Son zamanlarda la roche posay effaclar duo urununun az sivilcesi olanlarda cok guzel etki ettigini okuyorum hep. Bulabilirsen dene derim. Cunku sadece sivilce ilaci degil sanirim ayni zamanda bir nemlendirici yani bosa para vermis olmazsin en kotu nemlendirici olarak yine kullanirsin :)

      Sil
    6. Hadi ya :) Kendimi ele vermisim. Cok sevindim meslektasim benim yaaa :)

      Sil
    7. la roche posay effaclar duo nun son 2 inceleme yazısında çok fazla sivilcelenme yaptığını okudum. ondan pek sıcak bakmıyorum ama dediğin gibi herkeste aynı etkiyi göstermiyor . sivilce kurutucu konusunda da sen bilirsin ama muhakkak vardır söyleyecek bir şeyin diye düşünüyorum :)

      Sil
  4. CeraVe'nin de Amerika'da çok tutulduğunu duymuştum :) İnşallah buraya da gelir Cetaphil'in bazı ürünleri bir kaç online alışveriş sitesinde var amma fiyatları birazcık pahalı.Yine de miktarının fazlalığını düşünürsek aslında fiyat o kadar pahalı deil :) Bende Olay'in Complete UV Korumalı Günlük Losyon'unu nemlendirici olarak kullanıyorum.Tüm cilt tipleri için uygun.İçeriği parabenler,alkol türevleri ve silikonlardan oluşan kimyasal bir kokteyl adeta ancak oldukça hafif yapılı bana pek yağlı gelmedi...Temptalia aplamızın takipçileri tarafından bi dönem favori drug store nemlendiricisi olarak seçilmiş, demek ki kimse içeriği takmıo :D Bitirince daha düzgün içerikli ancak bunun kadar hafif bir nemlendirici almak niyetindeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olay markasi burda da cok seviliyor. Meraktan alip denicem birgun ancak genelde anneanneler filan kullaniyor diye okumustum. Ilk ciktigi yillarda kullanmaya baslamislar hala da kullaniolarmis. Demek ki vazgecilmez birsey :) Cildi hassas ve sivilceli olmayanlar icerigi takimiyor cidden. Ama benim gibi her aldigi nefes yuzunu etkileyen biriysen en ufak bir maddeyi bile 'suclu bu mu acaba' psikolijisiyle iyice arastiriyorsun ve sonuc boyle oluyor :) Cetaphil cidden uzun sure gidiyor bi de. Yalniz 2 boyu var. Umarim pahali olan en buyuk boyudur :)

      Sil
    2. Ha balim CeraVe'nin cok tutulma nedenini kendimce cozdum :) Simdi birincisi sanirim doktorlar (ki benimki de soylemisti) diyorlar ki yuzunu basit bir temizleme jeliyle yika mesela Cetaphil. O an aklina Cetaphil geliyor bir dahakine CeraVe geliyor. Zaten basit ve hassas birkac tane var ya onu ya digerini soyluyor o an. Hastalar da bu temizleyiciyi ilah ilan ediyor. Cunku cidden basit, ucuz ve isini iyi yapiyor. Daha baska birseye ihtiyac yok. Sonra yine manyak gibi makale okudugum bir gece gordum ki yapilan deneyde nemlendirici olarak CeraVe kullanmislar deneye katilanlarda. Sebep olarak da cok kolay bulunabilen, ucuz ve icinde su, su, su diye 3 icerik oldugundan demislerdi. O 3 icerik de ceramide ve hyaluronic acid gibi cidden baba seyler herkese lazim :) Iste belki bu makalelerin bunlari kullanmasi da doktorlari sonra da hastalari zincirleme etkiliyordur. Bir kez kullaninca zaten niye gidip 40 dolara birsey alacaksin ki (oho oho Philosophy - Purity) gider 15 dolara bunu alirsin ve en az 6 ay yetiyor zaten. Yine bir teori uydurdum senin icin bak :)

      Sil
    3. Valla gayet de mantıklı bence teorin. Hem ucuz hemde işe yarar bir temizleyici varken kimse daha pahalısını almak istemiyordur :) Hiyalüronik asitinde etinden sütünden faydalana faydalana bitirmedi zaten tıp dünyası :) Garibimi her alanda hunharca sömürüyorlar.Bi de doktorlar tavsiye edince tabi doktorun dediği ferman :) Bütün bu sihirli bileşenler bir araya gelince de çok tutuluyor :)

      Sil
    4. Sokaktan gecen amcama hiyalüronik asit ne desen kufur der. Biz guzellik ugruna, bilim ugruna ne haldeyiz Deniz'im :)

      Sil